Halden Dykkersenter
Halden Dykkersenter, Lundestadveien 2, 1789 Berg i Østfold, Tlf: 69 18 83 33, post@hadykk.no
FORSIDEN
APNINGSTIDER
DYKKING
Kurs
Utleie
KONTAKT OSS


Meld deg på vårt nyhetsbrev
Navn:
E-post:

Etter et møte med sin stab i Oslo i 1942 satte Reichskommissar Josef Terboven og sine medarbeidere seg om bord i en Junkers 52 som lettet fra Oslo sent en ettermiddag.

Etter bare mellom 40 og 50 minutter på kurs mot (sannsynligvis) tyskland fikk det store tre motors flyet problemer, og måtte nødlande på en isråk i en liten vik utenfor Vesterøy på hvaler. Flyet gikk gjennom den tynne isen, men besetningen i flyet fikk reddet seg ut i det kalde vannet.

Etter en kort svømmetur til en liten holme like ved klatret samtlige i land på denne og ble stående i påvente av hjelp. Noe senere kommer en liten norsk fiskebåt på tur inn mot land etter dagens fiske, som får øye på disse mennene som står og vinker på holmen. I båten sitter (….) og (….), begge er medlemmer i motstandsbevegelsen i Norge under krigen. De styrer båten inn mot holmen og oppdager at de som er på holmen har tyske uniformer på seg.

 (….) og (…) er svært usikre på hva de bør gjøre med tyskerne som står og roper på hjelp, men de bestemmer seg for å ta dem om bord i båten og frakte dem til land.

Når tyskerne kommer på land kontakter de øyeblikkelig sine allierte i Oslo, og hjelpen er underveis. Når dette kommer Terboven bort til begge sine Norske redningsmenn og tar dem i hånden og takker for at de reddet dem.

Like før kapitulasjonen trådte i kraft ved midnatt 8. mai 1945 sprengte Terboven seg i luften i sin bunker på Skaugum.

Halden Dykkersenter har en lokasjon på ca hvor vraket ligger i dag, men vi trenger all informasjon som vi kan få!

Informasjon? kontakt 69188333